Miten päädyin Etelä-Afrikkaan?

IMG_5563[1]Minusta on aina ollut ihana kuunnella ihmisten elämäntarinoita. Miten me onnenkantamoisten, tragedioiden, sattumien ja pienien ja suurempien päätösten kautta päädymme rakentamaan omat polkumme. Miten jätämme jälkemme paikkoihin ja muihin ihmisiin. Kuinka tasapainoilemme järjen ja tunteiden välillä, kun teemme päätöksiä.

IMG_5559[1]Joskus 2000-luvun alkupuolella olimme perhelomalla Espanjassa vanhempieni, isoveljeni ja pikkusiskoni kanssa. Olin lukiolainen ja vuotta aiemmin palannut Meksikosta, jossa vietin vuoden vaihto-oppilaana. Silloin etsin kovasti itseäni ja kaipasin Meksikoon.

Vuokrakämpässä luin Kuki Gallmanin kirjan Unelma Afrikasta, joka teki valtavan vaikutuksen. Kirja kertoo italialaisen Kukin elämästä Keniassa maatilalla, jonka hän muutti villieläintilaksi, ja lopulta yksityiseksi suojelualueeksi komean seikkailijamiehensä Paulon kanssa. Kirjasta on myös tehty saman niminen elokuva, joka Kukin mukaan ei vastaa hänen tarinaansa. Kirja on traaginen, mutta aika kliseinen ja naiivi kertomus Keniasta valkoisen naisen näkökulmasta.

IMG_5553[1]Lukion lopussa kuitenkin ajattelin, että haluan meribiologiksi. Syynä oli komea argentiinalainen mies, johon tutustuin Meksikossa. Olin lähdössä Cadizin yliopistoon Etelä-Espanjaan sitä opiskelemaan. Onneksi en lähtenyt. Lopulta kaupan kassalla, Meksikossa ja Thaimaassa vietetyn välivuoden jälkeen päädyin hakemaan opiskelemaan maantiedettä Helsingin Yliopistoon. Onneksi hain ja pääsin sisälle.

Ensimmäisenä vuotena yliopistolla aloin opiskelemaan swahilia sivuaineena. Afrikka kutsui! Olin lähdössä reppureissulle yksin Itä-Afrikkaan. Minulle tuli kuitenkin pupu pöksyyn ja lähdin kiertämään Kaakkois-Aasiaa. Tärkein reissulta käteen jäänyt asia oli innostus vaeltamista kohtaan koluttuani Laosin ja Vietnamin vuoristoja ja viidakoita.

IMG_5561[1]Opiskelin pitkän ranskan koulussa ja halusin parantaa kielitaitoani. Syksyllä 2007 oli mahdollisuus hakea vaihto-opiskelijaksi Madagaskarille. Olin hakemassa Antananarivon yliopistoon, mutta jonkun syyn takia epäilin tätä päätöstä. Samaan aikaan yliopistolla oli mahdollisuus hakea Stellenboschin yliopistoon Etelä-Afrikkaan. Mitä tiesin Etelä-Afrikasta? Nelson Mandelan ja apartheidin. Eli en yhtään mitään.

Ajattelin, että ehkä minun tulisikin parantaa englanninkielen taitoani. Hain paikkaa ja sain sen. Entinen vaihto-opiskelija kertoi hurjia tarinoita, mutta kannusti lähtemään avoimin mielin. Niin tein.

Heinäkuussa 2008 saavuin yöllä Kapkaupungin kansainväliselle lentokentälle ja mietin, että minkälaista soppaa olen taas keittämässä. En tiennyt, että tämä maa muuttaisi koko elämäni ja tapaisin oman Pauloni.

5 kommenttia artikkeliin ”Miten päädyin Etelä-Afrikkaan?

 1. Paluuviite: Vuorilla | Kello viiden rooibos

 2. Moi Laura! Mä olen monta kertaa miettinyt, miten päädyit sinne (paikkaan, jossa itsekin piipahdin 10 vuotta sitten) – Facebookissa ei taustat tarinan takana aina aukea.
  Hauska matka, ja liippaa niin läheltä omia kulkureittejä (aina ihana Meksiko, ja nyt me ollaan täällä Cadizin maakunnassa 😀 ). Siellä näyttää kerta kaikkiaan ihanalta! Ja jee, seuraan mukana.

  Tykkää

   • Me ei itse asiassa olla ihan Cadizissa vaan La Líneassa (ikkunasta näkee Marokkoon, joten mantereilla on eroa vain sen n.20 km!), puolison työt vei maailmalle ja meillä on jatkopaikaksi ollut puheissa myös Etelä-Afrikka (tosin, valitettavasti Johannesburg, jonne en kolmen lapsen kanssa oikein ehkä uskalla asettua). Mä tosin haaveilen eniten Meksiko-Guatemala-akselista, yllättäen. Mahtavaa kun aloitit kirjoittamaan, seikkailut näyttävät ihan huikeilta!
    PS. Myös mä aion kauan meribiologiksi, tosin siihen ei vaikuttaneet argentiinalaiset komistukset 😀

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s