Urbaania viljelyä

IMG_5622 (2)Eilen kävin Oranjezicht City Farmilla tyhjentämässä parikymmenlitraisen kotikompostointilaatikkoni. Aloin jutella Zimbabwesta kotoisin olevan Thomasin kanssa, joka työskentelee tilalla. Kauhistelimme, miten Etelä-Afrikan johto päästi Zimbabwen diktaattorin vaimon Grace Mugaben takaisin kotimaahansa, vaikka hän oli piessyt 20-vuotiaan eteläafrikkalaisen naisen sähkötöpselikaapelilla johannesburgilaisessa hotellissa. Ihastelimme Zimbabwen kauniita maisemia. Puhuimme zimbabwelaisten korkeasta koulutuksesta ja siitä, miten niin monien lahjakkaiden zimbabwelaisten osaaminen valuu hukkaan Etelä-Afrikassa hanttihommissa. Naureskelimme toistemme sekaville viisumitilanteille. Ulkomaalaisuus yhdistää.
IMG_5611 (2)
Thomas nosti maasta nauriin ja haistoin sitä. Mieleni matkasi tuhansien kilometrien päähän Nummi-Pusulaan isovanhempieni entiselle maatilalle. En ollut erityisemmin kiinnostunut maanviljelystä kunnes tein työharjoittelun Stellenboschin Sustainability Institutessa vuonna 2009. Maanomistajuuteen ja ruoantuotantoon liittyvät haasteet avasivat minulle täysin uuden maailman. Silloin kiinnostuin myös ruoan luonnonmukaisesta tuotannosta, ruoanjakelujärjestelmistä ja siitä, miten tiedostamattomia olemme nykyään ruokamme alkuperästä.
IMG_5618 (2)
IMG_5614 (2)
Oranjezicht City Farm sijaitsee Kapkaupungin keskustan laidalla Pöytävuoren jyrkkien rinteiden alla. Entinen käyttämätön tontti muutettiin aktiivisten kansalaisten aloitteesta kasvimaaksi ja sen tarkoituksena on olla edelläkävijä pienimuotoisessa luomuvihannestuotannossa. Toimintaa pyörittää voittoa tuottamaton järjestö ja kasvimaan tarkoituksena on opettaa ihmisiä ja kannustaa Kapkaupungin asukkaita kasvattamaan ruokansa itse. Samanlaisia kasvimaita on myös muualla Kapkaupungissa kuten Abalimi Khayelitshassa.
IMG_5617 (2)
Oranjezichtin vihanneksia ja yrttejä voi myös ostaa viikonloppuisin Oranjezicht Marketilta Waterfrontin vierestä. Ruokataivaasta löytyy lähellä tuotettua leipää, makkaroita, hunajaa, leivonnaisia ja vaikka mitä kotiin. Siellä voi myös syödä paikan päällä klo 9 ja 14 välillä. Suosittelen lämpimästi Kapin vierailijoille.
IMG_5621 (2)
Nyt on jääkaappi täynnä punajuuria, nauriita, rucolaa, kevätsipuleita, fenkolia ja pinaattia!
IMG_5620

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s