Proteoita & protesteja

IMG_4459 (2)Ajoimme viikonlopuksi mökille Betty’s Bayhin pakoon kaikkia sosiaalisia tapahtumia, joita tänä viikonloppuna tuntui olevan todella paljon. Sitkeä yskäni alkaa kuulostamaan keuhkoputkentulehdukselta, joka on saanut niin tutut kuin tutun tutut sängyn pohjalle viimeisen parin kuukauden aikana. Todella ärsyttävää, kun olin juuri saanut treenirutiinin hyvään ruotuun ja perjantaina suuntaamme kohti Suomea.
IMG_4384 (2)
Betty’s Bay sijaitsee biosfäärialueella eli luonnonsuojelualueen reunalla niin sanotulla yhteistoiminta-alueella, jossa on asutusta ja taloudellista toimintaa. Alueen sydämessä sijaitsee tiukasti suojeltu Kogelbergin luonnonsuojelualue. Alue kuuluu UNESCO:n Man and the Biosphere-ohjelmaan. Biosfäärialueet ovat tuttuja, koska työskentelin UNESCO:lla hankkeen parissa Nepalissa 2015-2016.
IMG_4390 (2)
IMG_4474Kogelbergin päivävaellus jäi siis tekemättä, mutta yritetään uudestaan lokakuun lopussa. Onneksi mökillä ei tarvitse kävellä kauas nähdäkseen ihmeellistä fynbos-kasvillisuutta. Neulatyynyltä näyttävät, ja siksi lempinimen pin cushion omaavat Leucospermum cordifolium-kukat olivat täydessä tällingissä. Kapinmesikot eli sugarbirds nauttivat kuningasproteoiden mettä. Kuningasproteat kuuluvat proteoiden heimoon, jonka ruotsalainen kasvitieteilijä Carl von Linné nimesi vuonna 1735 kreikkalaisen Proteus-jumalan mukaan.IMG_4407 (2)
Medestäjät eli sunbirds lentelivät ympäriinsä. Puutarhasta on aina kiva napata mukaan kukkia kaupunkiin. Vuosi sitten laitoimme puutarhan perälle mehiläispesän, joka on houkutellut paljon uusia asukkaita. Omaa fynboshunajaa odotellessa!IMG_4500 (2)IMG_4404 (2)Ajaessamme huikeaa Clarence Driven merenrantatietä kohti Kapkaupunkia huomasimme, että matkalla näkyi paljon poliisien roadblokkeja. Aamulla meidän swazimaalainen naapurimme James mainitsi miehelleni, että hän ei halua lähteä lähteä tapaamaan kavereitaan Kleinmondiin, koska zulut ovat tulleet riehumaan. Ihmettelimme, että mitä zulut täällä tekevät. Zulu-heimoon kuuluvia asuu pääasiassa KwaZulu-Natalin provinssissa ja heitä on Kapissa todella vähän. Uskaltaisin sanoa, että heitä ei ole ollut Kleinmondissa ikinä. Selkäpiitäni kylmäsi, kun mieheni mainitsi Jamesin sanoneen, että presidentti Zuman miehet.  Zuma on etniseltä taustaltaan zulu. On aika huolestuttavaa, jos ruohonjuuritasolla townshipeissä etninen tausta ja ristiriidat alkavat korostua. Tiedämme monista historiallisista tapahtumista, että se ei Afrikassa tiedä hyvää.

Autossa katsoin Twitteristä, että mitä Kleinmondissa on oikein meneillään. Ilmeisesti 300 ihmistä sulki Hermanukseen vievän päätien ja poltti renkaita protestina paikallishallintoa kohtaan. He olivat tyytymättömiä, koska kaupunki on hankkinut siivouspalveluita Hermanuksessa sijaitsevalta yritykseltä eikä paikallista palvelujentarjoajaa oltu valittu tehtävään. Ensimmäinen protesti tapahtui jo elokuun lopussa. Valitettavasti Etelä-Afrikassa huomiota saa usein riehumalla.IMG_4511 (2)Oletamme, että tälläinen meininki vain pahenee, kun lähestymme joulukuussa järjestettävää ANC:n kansalliskongressia. Silloin presidentti Zumalle periaatteessa valitaan seuraaja hyvin kahtiajakautuneen puolueen sisällä. Mieheni aloitti autossa taas sen silloin tällöin läpikäytävän keskustelun: mikä on se piste, kun pakkaamme kamat ja muutamme Eurooppaan. Siitä lisää joskus toiste.

Yksi kommentti artikkeliin ”Proteoita & protesteja

  1. Paluuviite: Päiväretki Kogelbergiin | Kello viiden rooibos

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s