Miksi kello viiden rooibos?

IMG_4021 (2)Viime viikko oli blogissa hyvin hiljainen, pahoitteluni. Matkustaminen Hollannista Suomen ja Qatarin kautta veti niin sanotusti mehut. Ja  nyt huomaan, että mieheni työhuoneen sisältö alkaa hitaasti, mutta varmasti siirtyä yrityksen kasvaessa muualle asuntoomme. Lähes joka pöydällä on ainakin jonkin sortin purkki tai pussi Rooibos-teetä. Olohuoneen sohvalla on pahvilaatikoita, joissa on tietysti rooibosta. Keittiön lattialla on kevyt kerros neulamaisia eri pituisia ja paksuisia rooibos-lehtiä. Elämämme on yhtä rooibosta.
IMG_4018
Kun mietin blogille nimeä, ajattelin Etelä-Afrikkaa sateenkaarivaltiona. Etelä-Afrikka on todellinen kulttuurien sulatusuuni. Alkuperäisasukkaita maan lounais- ja luoteisosassa ovat Khoi ja San-heimot, joiden arvellaan saapuneen nykyisen Etelä-Afrikan alueelle ennen Bantu-kieliä puhuvia mustia afrikkalaisia.  Mustat asuttivat erityisesti maan koillis- ja itäosat ja puskivat khoisaneja kohti länttä.  Zulut, xhosat, swazit ja ndebelet asuttivat maan itärannikkoa. Tswanat, pedit ja sothot löysivät kodin maan keskiylängöltä. Maan koilliskulmaan asettuivat vendat ja shangaan-tsongat.
IMG_4008 (3)
Arabikauppiaita kävi varmasti Etelä-Afrikan rannikolla kauan ennen kuin ensimmäiset eurooppalaiset saapuivat Kapin niemimaalle. Portugalilaisia seurasivat hollantilaiset ja britit, jotka vuorotellen olivat kiinni vallan kahvassa 1600-luvulta alkaen. Hollantilaiset toivat orjia ja samalla islamin uskon Malakan niemimaalta ja Indonesiasta. Vähitellen kaikki sekoittuivat keskenään. Britti-Intiasta myös muutti paljon siirtolaisia erityisesti maan itärannikolle Durbaniin. Briteillä oli valtava vaikutus Etelä-Afrikan kehityksessä sen jälkeen, kun kultaa ja timantteja löydettiin 1800-luvun lopussa.
IMG_4022
Kello viisi viittaa britannialaiseen tapaan juoda teetä kello viisi, koska se voileipineen oli sopiva aika myöhäisen aamupalan ja illallisen välissä. Alunperin teetä joivat vain yläluokan edustajat, mutta tarjonnan kasvaessa kaikki alkoivat juoda teetä.

Khoit valmistivat rooibosta jo satoja vuosia sitten. Etelä-Afrikassa vain harvalla oli varaa juoda Intiasta tuotua teetä ja tämän takia siihen alettiin sekoittaa paikallisen Rooibos-pensaan neulamaisia lehtiä.  Tämän seuraksena rooibos-teestä tuli koko kansan juoma. Sitä juovat kaikkien kulttuurien ja kieliryhmien edustajat ja sen ympärille kokoontuvat kaikki vauvat ja vaarit, muslimi ja kristityt, mustat ja värilliset (joka täällä on muuten ihan poliittisesti korrekti termi). Kaikille meille rooibos edustaa jotain aidosti eteläafrikkalaista ja länsikapilaista, koska sitä ei voida kasvattaa missään muualla kuin parin tunnin päässä Kapkaupungista.

2 kommenttia artikkeliin ”Miksi kello viiden rooibos?

  1. Aina oppii, en tiennyt, että rooibos tulee nimenomaan Etelä-Afrikasta. Kiva seurata juttujasi koska pääsen ensi kesänä ensimmäisen kerran itse sinne paikan päälle!

    Tykkää

    • Hei Pauliina ja kiva, että luet blogiani! Monet eivät tiedä, että rooibos kasvaa vain täällä – ei edes eteläafrikkalaiset! Sitä on yritetty kasvattaa Australiassa, Argentiinassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissakin, mutta makua on ilmeisesti mahdotonta saada oikeaksi muissa ilmasto- ja maaperäolosuhteissa. Tervetuloa Kapkaupunkiin, tämä on ihana paikka!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s