Valkoisessa kuplassa

IMG_4998Kävin tänään Athlonen alueella tapaamassa erästä suosittua instagrammaajaa työprojektin takia. Hän julkaisee herkullisia kuvia ja reseptejä intialaistyylisistä ruoista ja erityisesti jälkiruoista. Juttelimme islamista ja halaal-sertifikaateista. Puhuimme myös ilmastonmuutoksesta ja Kapkaupungin yliopistosta, koska olemme molemmat työskennelleet siellä.
IMG_4994.JPG
KwaZulu-Natalin sokeriplantaaseille saapui paljon työvoimaa britti-Intiasta 1800-luvun lopusta 1900-luvun loppuun. Suurin osa Etelä-Afrikan noin miljoonasta muslimista on etnisesti intialaisperäisiä. Eteläafrikkalainen keittiö on sen takia myös ominut paljon vaikutteita Etelä-Aasiasta maustemaailmasta. Intialaisella voikanalla täytetty paahtoleipäpötkö bunny chow onkin todella eteläafrikkalainen juttu!
IMG_4986 (2)
Siirtomaa-ajalla ja erityisesti apartheidin aikana myös intialaisia syrjittiin. Intialaiset ajettiin omille asuinalueilleen ja heidän toimintojaan rajoitettiin. Monet merkittävät vapaustaistelijat olivat intialaisperäisiä. YK:n entinen ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay on muun muassa Etelä-Afrikan intialainen kuten myös Mahatha Gandhin lapsenlapsi ja entinen Etelä-Afrikan parlamentin jäsen Ela Gandhi. Isoisä Gandhi vietti Etelä-Afrikassa vuosia 1900-luvun alussa.
IMG_4995
Apartheidin vaikutus näkyy kaikkialla Etelä-Afrikassa ja kaikkien mielissä joka päivä. Rotusorto loppui vuonna 1994, mutta se edelleen vaikuttaa ihmisten asenteisiin toisiaan kohtaan, puhetapoihin ja käyttäytymiseen. Monet eteläafrikkalaiset eivät huomaa sitä, että he käyttäytyvät tiettyjen mallien mukaan. Jotkut saattavat sanoa, että he eivät ole rasisteja, mutta jo seuraavassa lauseessa se mainitsevat tietyn ihmisen ihonvärin kuin automaattisesti laittaakseen ihmisen sen perusteella tiettyyn kategoriaan.
IMG_4993.JPG
Instagrammaaja kysyi minulta, että en varmaan usein käy hänen asuinalueellaan. Se on ihan totta. Hän ei tarkoittanut sitä mitenkään pahalla, mutta se herätti ajattelemaan Kapkaupungin eri etnisten ryhmien ja kulttuurien eristäytyneisyyttä. Monet tuntemani eteläafrikkalaiset eivät ole esimerkiksi ikinä käyneet townshipeissä jotka jokainen näkee ajaessaan lentokentältä keskustan ja viinialueen valkoisiin turistikupliin.

Maan historiasta kannattaa lukea ja arjen realiteetit muistaa, kun kulkee viinitiloilla siemailemassa herkkuviinejä. Ne helposti unohtaa, mutta laajempi ymmärrys myös avaa Etelä-Afrikan ihan uudella tavalla.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s