Vesi-, kananmuna- ja ruttokriisi

IMG_6267[1]Kävin tiistaina australialaisen kaverini kanssa kävelyllä Lion’s Headin ympäri. Lion’s Head sijaitsee Pöytävuoren luoteispuolella ja sieltä on hyvät 360:n asteen näköalat Robben Islandille, Camps Bayn ja Cliftonin rannoille, Table Bay-lahdelle ja yläviistoon Pöytävuorelle. Huipun valloittamisen sijaan reippailija voi myös valita loivemman vuoren ympäri kiertävän 6,5 kilometriä pitkän polun, josta on myös huikeat maisemat. Oma suosikkilenkkini.
IMG_6268[1].JPG
Rennosta kävelystä tulikin todellinen kriisikeskustelu. Nykyään valitettava hittipuheenaihe on lähestyvä vesikatastrofi. Elämme vesikriisissä ja kaupungin tarjoaman juoma- ja talousveden eli hanaveden ennustetaan loppuvan maaliskuussa 2018. Kapkaupungista voi tulla maailman ensimmäinen suurkaupunki, jossa tämä tapahtuu. Monet vähättelevät asian vakavuutta, mutta uhka on tosi. Viimeisten neljän talven aikana vettä ei ole satanut tarpeeksi, joten padot ovat vain kolmasosan täynnä. Ongelma on tiedostettu jo 2000-luvun alusta alkaen, mutta sen ajateltiin muodostuvan ongelmaksi vasta vuoden 2022 paikkeilla. Kuuma kesä alkaa jo olla täällä. Kahden minuutin suihkut ja 87 litran vuorokausikäyttö per henkilö on osa arkeamme. Monet eivät myöskään ymmärrä kuivuuden epäsuoria vaikutuksia. Jos maataloustuotanto on heikkoa, kausityöläisille on vähemmän töitä. Vähemmän tuloja tarkoittaa enemmän rikollisuutta. Syöksykierre on valmis.
IMG_6270[1].JPGNepalissa asuessamme maahan iski bensa- ja kaasukriisi. Muistan erään YK-kollegani sanoneen syyskuussa 2015 viisi kuukautta maanjäristyksen jälkeen, että kannattaa hamstrata kaasua. En uskonut häntä, enkä ostanut kaasua. Parin viikon sisällä kaasua ei enää saanut mistään kuten ei myöskään seuraavaan viiteen kuukauteen. Kaasua käytettiin kaasuhellassa, lämmityksessä ja suihkussa. Oli aika kohtalaisen ankea talvi. Ainakin opin varautumaan pahimpaan. Vesikriisin varalle meillä on kotona 50 litraa mökiltä tuotua vettä. Betty’s Bayssa ei ole vesirajoituksia. Viimeisin oljenkortemme on lento pakoon Suomeen. Jos vessoja ei pysty vetämään, on parempi lähteä pois tautiepidemian alta.
IMG_6271[1].JPG
Lisäksi Etelä-Afrikkaa riivaa lintuinfluessa. Yli neljä miljoonaa kanaa on teurastettu taudin takia Western Capen provinssissa. Itse ehkä selviän syömättä uppomunia savustetulla lohella ja hollandaise- kastikkeella, mutta kananliha ja kananmunat ovat valtavan tärkeän proteiininlähde miljoonille eteläafrikkalaisille ja erityisesti lapsille. Hintojen odotetaan nousevan valtavasti seuraavien viikkojen aikana.
IMG_6273[1].JPG
Jos kananmunien ja vedenpuute ei ole vielä tarpeeksi suuri ongelma, maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti, että Madagaskarilla käsiin räjähtänyt ruttoepidemia uhkaa levitä Etelä-Afrikkaan. En tiedä uskoako WHO:ta enää missään asiassa sen jälkeen, kun he ilmoittivat asettaneensa Zimbabwen diktaattorin Robert Mugaben järjestön terveyslähettilääksi. Mugabe romahdutti varakkaan Zimbabwen maatalouden, koulutus- ja terveysjärjestelmän ajaen miljoonia ihmisiä köyhyyteen ja pakolaiseksi Etelä-Afrikkaan. Toivottavasti rutto saadaan kuriin Madagaskarilla ja mahdollisimman monet tartunnan saaneet parantuisivat siitä.
IMG_6276[1].JPG
IMG_6279[1].JPG

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s