Ikävä Suomea

Täällä mikään ei ole yksinkertaista. Olemme etsineet samalta alueelta taloa jo puolentoista vuoden ajan. Yksi ongelma on, että asuntojen hinnat ovat tuplaantuneet muutamassa vuodessa. Onneksi meillä on omistusasunto eli olemme pysyneet kelkassa mukana. Toinen ongelma on välittäjät. Olemme tavanneet lukuisia asunnonvälittäjiä, joille talon myyjä maksaa 6 prosenttia (!) talon hinnasta, mutta välittäjät eivät tiedä mistään mitään. Eikä heitä kiinnosta asioiden selvittäminen. Eli kaikki salapoliisityö pitää tehdä itse. West Indies VerandaOlemme käyneet katsomassa erästä taloa jo kolme kertaa. Kutsun sitä trooppiseksi siirtomaa-aikaiseksi bungalowiksi, koska siitä tulee mieleen Karibialle tyypilliset brittisiirtomaa-ajan rakennukset palmuineen. Kuvina inspiraatiokuvia Pinterestista. Avara, mutta varjoinen veranta kutsuu sisälle modernisoituun kotiin, jossa on korkeat kolmemetriset huoneet ja viktoriaaniset takat olohuoneessa, päämakuuhuoneessa ja ruokailutilassa. Tilaa vieraille ja tilava autotalli aviomiehelle ja tietysti surffilaudoille.

Tänään aamulla tilasimme talotarkastajan tekemään täyden talotarkastuksen. Raportin avulla voimme sitten neuvotella talolle hintaa. Jo ensimmäisellä visiitillä kävi ilmi, että vaikka kaupungin talorekisterissä tontin suuruudeksi on mainittu 708m2, tontti onkin  401m2. Ketään tämän ei siis ole kiinnostanut viimeisten vuosikymmenien aikana, vaikka talo on myyty moneen kertaan.

Talon ja naapureiden välissä on huoltoa helpottavat käytävät ja karttaohjelman avulla huomasin, että toinen käytävä onkin oikeasti julkinen kävelytie, joka on näköjään jossain vaiheessa vain muurattu umpeen ja otettu käyttöön yksityisenä alueena. Lähetin kuvan välittäjälle ja hän oli asiasta tietämätön! Ihan käsittämätöntä! Miten ihmiset voivat ostaa ja myydä taloja tietämättä minkä kokoinen tontti oikeasti on ja kuka sitä saa käyttää. On siis parempi maksaa muutama sata euroa hyvästä raportista kuin menettää kymmeniä tuhansia silloin, kun lakimiehen avulla selvitetään, että mikä maapala kuulu kenellekin ja minne saa naapurin koirat kakkia.

Kolmas ongelma on se, että valitettavan usein ihmisiin ei voi luottaa. Visiitin jälkeen tulimme kotiin ja odotimme lähes kaksi tuntia, kun eräs mies halusi ostaa automme entiset renkaat. Olen ostanut ja myynyt tavaraa eteläafrikkalaisen Gumtree-sivuston kautta ennen ilman ongelmia. Ongelmia ei synny, kun kaupankäynti käydään käteisellä. Tämä mies halusi maksaa 500:n euron renkaat pankkisiirrolla. Googletin ”Gumtree ja Scam” ja kerroin hänelle, että hän saa renkaat, jos hän maksaa samasta pankista tilisiirtona”Pay and Clear Now”-nappulaa painamalla. Näin saisin heti rahat tililleni.
Four poster bed.JPG

Mies tuli kuskin kanssa ja noin puolen tunnin päästä Anton heitti miehet ulos autotallista, koska maksu oli tehty shekillä ja varoja ei siirretty heti tilille. Tyypillinen Gumtree-huijaus: shekki on katteeton, mutta myyjälle lähetty viesti näyttää, että varat ovat siirretty pankkiin. Onneksi minulla on kalju ja kohtalaisen raamikas ihmispelätin! Tälläisinä päivinä tulee ikävä Suomen toimivia kaupunginhallintoja ja että ihmisiin voi yleisesti luottaa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s