Vesikriisi

Theewaterskloof

Theewaterskloofin pato (IOL)

Tulin ensimmäistä kertaa Etelä-Afrikkaan vuonna 2008, kun opiskelin lukukauden Stellenboschin yliopistossa vaihto-opiskelijana. Vivahteikkaan opiskelijaelämän ohella opiskelin kansainvälisiä suhteita, Etelä-Afrikan historiaa ja eri ympäristöalan ja maantieteen kursseja. Yhden kurssin nimi oli ”Vesivarat Eteläisessa Afrikassa”. Jo kymmenen vuotta sitten meille kerrottiin kurssilla, että Kapkaupungista loppuu juoma- ja talousvesi. Monet sanoo, että tilanne on ollut tiedossa jopa kaksikymmentä vuotta. Kaupungilla on ollut jonkinlainen suunnitelma tilanteen varalle, mutta veden oletettiin loppuvan vasta 2022 tai 2024.

Kapkaupungissa on samanlainen ilmasto kuin Välimeren alueella eli talvi on viileä ja erittäin sateinen. Talvisateet ovat kuitenkin olleet vähäiset viimeisten neljän talven aikana. Padot ja erityisesti Theewaterskloofin pato on tyhjillään.

Vuosien 1996 ja 2016 välillä Kapkaupungin virallinen asukasluku kasvoi lähes 45%. Epävirallisesta luvusta ei ole tietoa. Muutaman viime vuoden aikana Johannesburgista on muuttanut joka kuukausi valtavasti keskiluokkaisia perheitä Kapkaupungin turvallisemmille esikaupunkialueille. Valtavia asuinalueita rakennetaan Kapkaupungin ja Somerset Westin väliin ja länsirannikolle. Myös monet yritykset siirtävät toimistojaan tänne maan lounaiskulmaan. Neljän miljoonan asukkaan kaupunki on kasvanut vauhdilla.
IMG_6179 (2).JPGViimeisten vuosikymmenien aikana kaupunki on ymmärrettävästi priorisoinut peruspalveluiden tarjontaa erityisesti köyhille. Kyse on myös Western Capen provinssia hallitsevan Democratic Alliance-puolueen jatkuvasta poliittisesta kamppailusta valtapuolue ANC:n kanssa, joka hallitsee maan muita provinsseja. Verorahat on kanavoitu perusinfrastruktuurin rakentamiseen, talonprojekteihin ja terveydenhuoltoon vesiprojektien sijasta.

Hulluinta koko vesikriisissä on se, että on täällä vettä! Pöytävuoren sisältä virtaa miljoonia litroja  puhdasta vettä maanalaisia kanavia pitkin suoraan mereen. Kanavat rakennettiin siirtomaa-ajan aikana, mutta ne on myöhemmin piilotettu kaupungin alle. Tunneleihin pääsee muuan muassa turistikierrokselle. Kaupunki voisi käyttää noin 150 miljoonaa litraa pohjavettä joka päivä, jos siihen päästään ajoissa käsiksi. Kaupungin kokonaiskulutus on kuitenkin noin 600 miljoonaa litraa päivässä eli ei sekään riitä. Ja pohjavesi uusiutuu todella hitaasti eli toivottavasti arviota tehdessä arvioitiin myös sen ympäristövaikutukset.
IMG_6177 (2)
Merkittävä haaste on se, että kansallisia vesivaroja hallinnoi ANC eli Department of Water and Sanitation. Valtakamppailu ja byrokratia osaltaan hidastaa vesiprojekteja aloittamista. Kolmella alueella on kuitenkin aloitettu suolavedenpuhdistuspisteiden rakentaminen, joten jotain on ainakin tapahtumassa.

Vedenkulutuksen vähenemisen seurauksena kaupunki saa vähemmän tuloja vedestä. Siksi kaupunki ehdottikin vesiveroa, joka tulee ilmeisesti voimaan helmikuussa. Kaupungin asukkaille tästä koituisi noin 70 randin maksu kuukaudessa. Monet ovat raivoissaan, koska halpaan veteen on totuttu vuosien ajan. Kaupungin olisi pitänyt alkaa ottaa vesiveroa jo kymmenen vuotta sitten rahoittaakseen kriisin välttäminen. Toivottavasti sitä ei kuitenkaan vaadita köyhimmiltä.

Suurin ongelma on, että kukaan ei näytä tietävän mitä tapahtuu 22.huhtikuuta, kun D-Day tulee ja hanat menevät kiinni. Kaupunki ei ole oikein hyvä kriisikommunikaatiossa. Jos köyhimmiltä katkaistaan vesi, täällä alkavat varmasti mielenosoitukset, jotka usein yltyvät väkivaltaisiksi. Ei köyhillä ole varaa eikä aikaa tällaiseen. 200 suunniteltua vesipistettä neljälle miljoonalle ihmisille tuntuu todella vähäiseltä. Kenellä on aikaa jonottaa vettä työpaivän aikana? Minkälaiset ruuhkat armeijan valvomille pisteille muodostuu?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s