Väkivallasta

IMG_5093Marraskuun lopussa olin tapaamisessa Boschendalin viinitilalla. Delin päällikkö oli jo poistunut paikalta ja join kahviani loppuun. Meidän Sunbirdin Rooibos-purkit olivat pöydällä ja yhtäkkiä eräs nainen lähipöydästä lähestyi minua. Hän oli ihastunut tuotteeseemme ja kysyi, voisiko hän ostaa teetämme. Sanoin, että ilman muuta, mutta ehkä parempi jos siirrymme autolleni. Siellä Rooibosta takakontista myydessäni juttelimme niitä näitä. Itävaltalainen nainen kertoi matkustelleensa lähes kolme kuukautta ympäri Western Capen provinssia miehensä kanssa. Heillä oli ollut mahtava reissu.

Joulukuun alussa luin uutisista, että itävaltalaista pariskuntaa oli puukotettu Noordhoekin rannalla. Antonin äiti asuu Noordhoekissa ja olen käyttänyt rantaa todella paljon lenkkeilyyn. Anton usein kävelee noin kahdeksan kilometrin pituisen rannan puoliväliin surffaamaan Dunes-breikille.

Kun näin teetä ostaneen Johannan kuvan lehdessä, vatsassani muljahti. Sekopäinen ryöstäjä puukotti Johannaa ja hänen mietään useaan kertaan, mutta he selvisivät juuri ja juuri hengissä. Puukottajan lähdettyä rannalla koiraansa kävelyttänyt nainen oli soittanut apua.

Pari viikkoa sitten egyptiläistä turistia myös puukotettiin samalla rannalla. Muuallakin Pöytävuoren kansallispuistossa, erityisesti Kalk Bayn yläpuolella Silverminen suojelualueella on ollut puukotuksia, joista yksi päätyi erään keski-ikäisen lääkärin kuolemaan viime sunnuntaina.

IMG_7061

TMNP eli Table Mountain National Parkin polkujen varteen on liimattu varoituskylttejä Kalk Bayssä.

Olen aina ajatellut, että jos joku hyökkää rannalla, juoksen mereen ja uin varmasti paremmin kuin hyökkääjä. Pari päivää sitten kuulin tutusta, joka länsirannikolla juoksi mereen pakoon raiskaajaa, mutta raiskaaja tulikin perässä ja yritti hukuttaa hänet. Paikalle onneksi käveli kalastaja, joka sai hätyytettyä miehen pois.

Etelä-Afrikka on valtavan väkivaltainen maa ja siitä se valitettavasti tunnetaan maailmalla. Itse elän kohtalaisen turvallisessa kuplassa Green Pointissa korkeiden aitojen ympäröimänä, mutta alan huomata miten turvattomuutta on alkanut ajatella eri tavalla viime aikoina.

Enemmän olen kuitenkin edelleen huolestunut esimerkiksi siivoojastamme Ericasta. Köyhillä alueilla väkivalta, ryöstöt ja raiskaukset ovat hyvin yleisiä. Kaverini Chanel lopetti työt julkisessa sairaalassa lääkärinä, koska hän ei enää pystynyt näkemään niin paljon puukotus- ja ampumahaavoja. Hän opiskeli lääkäriksi auttaakseen uhreja, mutta lopulta hän joutui priorisoimaan oman mielenterveytensä. Nyt hän ei enää uskalla mennä haikkailemaan kotinsa lähistöllä kulkeville poluille viimeaikaisten tapahtumien takia.

Pelolle ei kannata antaa valtaa, mutta kannattaa tietää minne kannattaa mennä ja minne ei. Suurin osa turisteista ei kohtaa täällä mitään ongelmia, mutta turhia riskejä ei kannata ottaa. Itse en lähtisi ikinä kävelemään Noordhoekin rantaa pitkin Kommetjieen muuten kuin todella isolla porukalla. Mutta samalla mietin, että alanko samalla turtua väkivaltatapauksiin? Enkö järkyty enää samalla tavalla, kun kuulen, että nuori nainen on raiskattu ja murhattu? Sitä tapahtuu täällä joka päivä, mutta suurin osa tapauksista ei päädy uutisiin kuten itävaltalaisturistien tapaus.

4 kommenttia artikkeliin ”Väkivallasta

 1. Hei, voi kurja millaisia tapahtumia! Olen muuten itse miettinyt täällä Maputossa (kun jokaviikkoinen joogatuntini etsii juuri uutta pitopaikkaa sen jälkeen kun tähän asti joogaryhmää majoittaneen rouvan luo murtauduttiin), että olen itse kyllä hyvin turvassa verrattuna köyhiin paikallisiin, joiden elämä on paljon vaarallisempaa ja turvattomampaa. Vähän samoja mietteitä kuin sinulla siis siivoojasi suhteen. En osaa enkä halua vajota mihinkään hysteriaan sillä jonkin verran näihin asioihin voi myös itse vaikuttaa ja olen kuitenkin täällä niitä onnekkaampia. Mosambik ei tosin olekaan niin väkivaltaisessa maineessa kuin Etelä-Afrikka, tämä on köyhempi ja myös vähän rauhallisempi – varastettavaa on vähemmän. – Olen itse lähdössä huhtikuussa tutustumaan Durbaniin (autolla täältä Maputosta), se on uusi tuttavuus. Halusimme jonkun uuden kohteen, johon pääsee autolla, nelihenkisen perheen lentely Afrikassa kun on äkkiä aika kallista. Rooibosta muuten kuluu meidän taloudessamme varsin paljon, 16-vuotias poikani rakastaa sitä sokerin ja maidon kanssa – blogisi nimi on ihana. Olen juuri kirjoittamassa postausta vesikriisistä, sitä kun tulee mietittyä täällä Maputossakin, ja ajattelin mainita siinä sinun hyvin informatiivisen Vesikriisi-postauksesi! Lisäsin jo blogisi omalle lukulistalleni.

  Tykkää

  • Kiitos Lotta kommentistasi, Etelä-Afrikka on hyvin erilainen paikka kuin naapurimaat. Täällä väkivallan kulttuuri on niin syvälle juurtunut ja tuloerot ovat valtavia. Mosambik on ihana maa, mutta viime visiitistä onkin jo melkein 10 vuotta. Pitää tulla taas käymään. Nauttikaa Durbanista, siellä saa todella hyvää intialaista ruokaa!

   Tykkää

   • Minulla oli Nelspruitissa kerran taksikuski, joka koko ajan hoki, ettei hän uskaltaisi tulla käymään Mosambikissa, kun ”eikö siellä ole kauhean vaarallista”. Minua vähän ihmetytti, sillä Etelä-Afrikkahan se vaarallisessa maineessa on verrattuna Mosambikiin. Moni eteläafrikkalainenkin kyllä tuntuu tietävän sen! Maputossa on minusta välillä suorastaan uneliasta! Yritin vakuutella, että kyllä tänne uskaltaa tulla, mutta en tainnut onnistua.

    Tykkää

   • Totta! Muistan, kun opiskelijana matkustimme kaverin kanssa minitaxibusseilla Nelspruitista Swazimaan kautta Maputoon. Nelspruitissa vielä jännitti, mutta Swazimaassa ja erityisesti Mosambikissa oli paljon rennompi mieli. Kai monet eteläafrikkalaiset jotenkin yhdistävät naapurimaiden köyhyyden rikollisuuteen vaikka meininki on paljon rankempaa kehittyneemmässä Etelä-Afrikassa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s