Maaliskuun alussa viininviljelijät ja -valmistajat juoksevat pitkin viiniköynnösrivejä tarkistamassa sokeripitoisuuksia. He tekevät pitkiä päiviä paahtavassa auringossa pellolla ja hiilidioksidia pulputtavien viinitynnyreiden vieressä. Käyn nykyään aika harvoin tiloilla, mutta kun pohjoisesta saapuu perhettä tai ystäviä, viinimaisteluissa ja ravintoloissa on mukava käydä.
Vanhempani ja isoveljeni viettivät noin viikon etelän lämmössä ja kävimme perinteisessä Constantiassa kolmella tilalla ja ulkomaalaisille vähemmän tutussa, pinot noirista ja chardonnaysta tunnetussa Hemel-en- Aarde-laaksossa Hermanuksessa. Kaikilla viinialueilla taitaa olla kavereita viljelijöinä tai/ja valmistajina eli on mukavaa saada yksityiskierroksia tiloille heidän opastaminaan. Anton on myös hyvä opas, koska hän tietää viinistä kohtalaisen paljon. Vierailuista lisää myöhemmissä postauksissa.
Usein Kapiin matkaavat kaverit ja tutut kysyvät neuvoa viinitilojen suhteen. Tämän blogin tarkoituksena oli saada tekosyy tehdä viinikurssi ja perehtyä vielä enemmän Etelä-Afrikan viineihin, mutta kasvavan vatsanseudun takia viininmaistelu saakin odottaa ainakin elokuuhun. Stellenbosch on alueena kuuluisin, mutta Kapin provinssin voi jakaa kahdeksaan viinialueeseen:
Constantia Kapkaupungin lähipaikka noin puolen tunnin ajomatkan päässä Kapkaupungin keskustasta Pöytävuoren kansallispuiston ympäri M3-tietä myötäpäivään. Etelä-Afrikan viinihistoria alkoi täältä 1600-luvun lopussa. Yhdeksän tilaa tarjoaa hyvää viiniä, näköaloja, huippuravintoloita ja arkkitehtuuria.
Stellenboschissa valikoimaa onkin jo liikaa tarjolla! Lähes 200:lta viini- ja viinirypäletilalta löytyy majoitusta yhdestä tähdestä kuuteen, ravintoiden määrä on valtava ja valtavan kauniit Cape Dutch- arkkitehtuurille tyypilliset valkoiseksi maalatut rakennukset läikittävät maisemaa. Stellenboschiin ajaa noin tunnissa N1- tai N2-valtateitä riippuen päämäärästä Stellenboschissa.
Helderberg sijaitsee Stellenbosch eteläpuolella Stellenboschin ja Somerset Westin välissä. Alue tunnetaan valkoviineistä ja siellä on paljon hienoja golfkenttiä sitä kaipaaville.
Durbanville sijaitsee niin sanotun boerewors- esiripun takana Kapkaupungin pohjoispuolella. Boerewors on eteläafrikkalaisista grillijuhlista tunnettu makkara ja nimi tarkoittaa afrikaansiksi maanviljelijän makkaraa. Eteläafrikkalaiset vitsailevat näkymättömästä esiripusta, joka siis jakaa Kapkaupungin englantia ja Durbanvillen afrikaansia puhuvat väestöt. Muutamilta tiloilta on hienot näköalat Table Bay-lahdelle ja Pöytävuorelle.
Franschhoekin kylä sai nimensä ranskalaisten hugenottien mukaan, jotka pakenivat Euroopan vainoja Etelä-Afrikkaan 1600-luvun lopussa. Alueella tuotetaan paljon Etelä-Afrikan kuohuviiniä ”Cap Classique” ja alueella on paljon huippuravintoloita. Viinijunalla pääsee helposti tilalta toiselle ilman autoa.
Hottentots-Holland vuorten takana sijaitseva Elgin tunnetaan viileämmästä ilmastosta . Viinirypäleiden kypsyminen alueella tapahtuu hitaammin vaikuttaen viineihin. Monet viinitilat ovat edelleen ”normaalien” perheiden omistuksessa verrattuna esimerkiksi moniin Stellenboschin, Franschhoekin ja Constantian tiloihin, joita omistavat upporikkaat ja yritykset erilaisten rahoitusjärjestelyiden kautta. Monille tiloille pitää varata maisteluaika etukäteen, koska maisteluiden järjestäminen ei ole heidän päähommansa. Ajomatka Kapin keskustasta on alle puolitoista tuntia. .
Hemel-en-Aarde on oma suosikkialueeni. Taivaan ja maan mukaan nimetyssä laaksossa on pientuottajia ja erityisesti muutamia chardonnayta on palkittu kansainvälisissä viinikilpailuissa. Jylhät vuoret muodostavat kauniin taustan maalaismaisemalle. Päivän laaksossa voi helposti yhdistää yöhön tai pariin Hermanuksen lomakaupungissa. Sinne ajaa Kapista noin kahdessa tunnissa.
Swartland tarkoittaa mustaa maata afrikaansiksi. Sateiden jälkeen alueelle endeeminen kasvillisuus renosterbos eli sarvikuonopuska näyttää mustalta. Sarvikuonot on kuitenkin aikoja sitten tapettu sukupuuttoon ja korvattu viljelymaalla. Swartlandia hehkutetaan innovatiivisena ja hipahtavana viinialueena: nuoret viininviljelijät kokeilevat rohkeasti kaikkea uutta ja luomuviljelytavat ovat pop.
Paluuviite: Bistro @ Klein Constantia | Kello viiden rooibos