Afrikka-ahdistus

IMG_5164Kapkaupunki on varmasti yksi maailman kauneimmista kaupungeista ja täällä on meidän muutamien helppo elää erittäin hyvää elämää. Koti pysyy siistinä kuin itsestään, koska kotiapu on hyvin edullista. Meille on tulossa lastenhoitaja lokakuussa pariksi päiväksi viikossa, jotta voin palata osa-aikaisena töihin. Samalla lastenhoitaja tuo vapautta arkeeni eli voin helposti käydä päivän aikana joogassa, pilateksessa tai lenkillä. Romanttiset viinitilat sijaitsevat lyhyen automatkan päässä, jossa voi nautiskella hyviä viinejä ja herkullista ruokaa todella edullisesti, jos vertaa hintoja ja ruuan laatua esimerkiksi Suomeen. Etelä-Afrikan todellisuudelta on todella helppo sulkea silmät.

IMG_5167.JPGViime viikkoina meitä on järkyttänyt junaverkoston tuhoaminen. Etelä-Afrikan julkinen liikenne on lähes olematonta. Pari vuotta sitten aloittanut MyCiti-bussijärjestelmä palvelee vain osaa kaupungin asukkaita ja edelleen valtaosa käyttää yksityisiä minibusseja, joita siis kutsumme takseiksi, ja Kapkaupungin Metrorailin junia päästäkseen töihin. Minibussifirmojen omistajat ovat läheisesti tekemisissä eri alueita kontrolloivien jengijohtajien kanssa ja kaikki yrittävät kontrolloida tärkeimpiä liikenneväyliä. Välillä yhteydenotoissa ammutaan täysin sivullisia ihmisiä.

IMG_5175.JPGJunaverkoston kunto on romahtanut ensin kaapelivarkausten ja nyt tuhopolttojen takia. Se ei auta, että junaratoja hallinnoiva PRASA (The Passenger Rail Agency of South Africa) on nuonossa kunnossa huonon hallinnon ja korruption takia. 32 junanvaunua poltettiin vain heinäkuun aikana. Tuhopoltoille ei anneta virallista syytä, mutta kaikki puhuvat, että varkauksien takana on minibussipomot, jotka haluavat kaikkien käyttävät minibussitakseja! Tämän seurauksena kahden tunnin ruuhka-aika aamulla on pitkittynyt neljäksi tunniksi. Ihmiset ovat jatkuvasti myöhässä töistä. Näin videon ihmisistä istumassa junien katoilla ja roikkuvan ikkunoista. Liiketoiminta kärsii. Ulkomaiset investoijat kyseenalaistavat Kapkaupungin vetovoiman.

IMG_5170.JPGKaapeleita varastetaan liikkuvista junista jo keskellä päivää. Kaapeleiden kupari myydään hyvään hintaa ja usein se viedään ulkomaille kuten Kiinaan. Tilanne on niin paha, että paikallispoliitikot yrittävät saada keskushallinnon kieltämään kuparin viennin maasta.

Muusta rikollisuudesta voisin kirjoittaa toisen blogipostauksen.

Ja sitten tämä vesikriisi..

Matkustamme perjantaina Suomeen ja mietin, että pitäisikö jäädä sinne? Olisiko kiva asua järjestelmällisessä yhteiskunnassa, jossa kaikki toimii? Maassa, jossa kaikilla on periaatteessa samat mahdollisuudet. Suomessa, jossa kaikki on niin ihanan keskiluokkaista.

Tässä muutama pingviini. Niistä tulee aina hyvä mieli.

4 kommenttia artikkeliin ”Afrikka-ahdistus

 1. No ainakin Suomessa on vettä – toistaiseksi.
  Meillä monet samat asiat askarruttavat (varsinkin nyt lasten kanssa). Andalusiassa on paljon hyvää ja sellaista suurta ja hienoa, mitä ei helsinkiläisestä lähiöstä löydy. Mutta turvallisuus, ympäristökysymykset ja oma liikkumisenvapaus ovat isoja asioita nekin, joskus tärkeämpiäkin kuin eksoottisen kaunis luonto tai elintason edullisuus. Meillä miehelle tarjottiin aikoinaan töitä Johannesburgista, mutta se hylättiin heti koska ajatus aitojen keskellä kasvaneista lapsista ei kutsunut; Kapkaupunki kyllä kelpaisi, mutta toisaalta esim. vesikriisi on ollut yksi houkutusta vähentävä tekijä.

  Tykkää

  • Kaikkialla on hyvät ja huonot puolensa. PItää vaan päättää minkälaisen elämän sitä itselleen haluaa luoda, mikä on tärkeää ja mikä ei. Olimme Suomessa kolme viikkoa ja keskiluokkaisuus on todella ihanaa kun vertaa Etelä-Afrikkaan, jossa rikkailla on valtavasti ja köyhillä ei yhtään mitään. Mutta oli kyllä myös ihanaa palata Afrikan kotiin 🙂 Terkkuja Andalusiaan!

   Tykkää

 2. Hei, luin tämän vasta nyt, kiitos kiinnostavasta kirjoituksesta jälleen. Ymmärrän tunteesi! On nämä niin ristiriitaisia paikkoja, Mosambik toisella tavalla kuin Kapkaupunki, mutta silti. Kaiken epätasa-arvoisuudenn kanssa on välillä vaikea elää. Minusta on itse asiassa mukava lukea tällaisia rehellisiä kirjoituksia eikä aina vain ”Afrikka vei sydämeni”-hehkutusta. Terveisiä Mosambikista!

  Tykkää

  • Kiitos Lotta viestistä! Etelä-Afrikassa ja erityisesti Kapkaupungissa olisi helppo elää ja sulkea silmät ja korvat todellisuudelta, jossa suurin osa eteläafrikkalaisista elää. Suurin osa tuntemistani ihmisistä sitä taitaa tehdäkin.. Terkkuja Maputoon!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s